#KİTAP - Savaşları Kralları ve Filleri Anlat Onlara

Osmanlı arşivlerinde Michelangelo'ya atfedilen Haliç için bir köprü projesi ve odasında bıraktığı eşyaların dökümü keşfedilmiştir. 


İncecik bilekleri saran beş halhal, turuncu muareli elbise, parlak omuzlar ve boyun çukurundaki ben birkaç yıl sonra Sistina Şapelinin bir köşesinde karşımıza çıkacak. Michelangelo'nun eserleri, resimde de mimaride de İstanbul'a çok şey borçlu olacak. Bakışı şehir ve başkalık karşısında çok farklılaşacak; manzaralar, renkler, biçimler hayatının geri kalanında çalışmalarının içine nüfuz edecek. San Pietro'nun kubbesi, Ayasofya ve Bayezid Camii'nden esinlenmiştir. Medici Kütüphanesi ise Manuel'le sık sık gittiği Bayezid Kütüphanesi'nden, Medici Şapelindeki heykeller hatta II. Julius için yaptığı masa heykeli İstanbul'da rastladığı davranış ve insanlardan izler taşır. 

Osmanlı padişahının daveti Ascanio Condivi (michelangelo'nun biyografi yazarı ve dostu.) tarafından aktarılmış ve Gorgio Vasari tarafından da zikredilmiştir. Leonarda Da Vinci'nin Haliç üzerine yapılacak bir köprüyle ilgili çizi kesin olarak mevcuttur ve Milano'da bilim müzesinde saklanmaktadır. 

Osmanlı arşivlerinde Michelangelo'ya atfedilen Haliç için bir köprü projesi ve odasında bıraktığı eşyaların dökümü keşfedilmiştir. 


***

Leonardo Da Vinci'nin projesini reddettikten sonra, kendisinden haliç üzerinde yapılacak bir köprü planı isteyen II.Bayezid'in davetini kabul eden Michelangelo, 13 mayıs 1506 günü İstanbul'a ayak basar. İtalya'yı, ardında yarım kalmış bir anıtmezar projesi, kızgın ve eli sıkı bir papa bırakarak ( `papa II.Julius` ) terk eden Michelangelo, hiç tanımadığı tehlikeler ve güzelliklerle dolu yeni bir dünyanın kapısındadır artık.

Yorumlar

Popüler Yayınlar