#KİTAP - Aztekler

Ne çare ki, İspanyolların ruhunu okuma yetenekleri kendilerini savunmalarına yetmedi.


İspanyollara ait haberler Moctezuma'ya geldikçe, "Onlar kadar güçlü değiliz," sözü yayılmaya başladı. "Onların yanında bir hiçiz." ispanyollar için "Göklerden Gelen Tanrılar" denmekteydi. Bütün bunlara rağmen, Aztekler yanılgıya düşmemişlerdi İspanyollar konusunda. Nitekim ispanyolları şöyle anlatıyorlardı: 


"Altına birer maymun gibi yapıştılar. Altına sarıldıklarında yüzleri parıldıyordu. Altın karşısındaki açlıkları doymak bilmiyordu. Çıldırmışlardı sanki… altına şehvetle saldırmışlardı. Domuzun yiyecek karşısındaki davranışı gibi altını yiyip her yanlarını onunla doldurmak istiyorlardı. Buldukları yerde altına ellerini daldırıyorlar, altınla konuşuyorlar, ona bir şeyler fısıldıyorlardı."

Ne çare ki, ispanyolların ruhunu okuma yetenekleri kendilerini savunmalarına yetmedi.

1517 yılında Meksika göklerinde büyük bir kuyrukluyıldız görülmüştü. Azteklerin tanrısı Quetzalcoatl'in Doğu Denizi'nden beyaz tenli bir insan olarak geleceği efsanesine kendini kaptıran Moctezurna, astrologlarını hemen idam ettirmişti. Çünkü kuyrukluyıldızın geleceğini haber vermemiş ve açıklamasını yapamamışlardı. Bir felaketin geleceğine inanan Moctezuma kendini büyük bir üzüntüye kaptırmıştı. Azteklerin batıl inancının sağladığı avantaj ve yüksek teknolojileri sayesinde 400 silahlı Avrupalıyla yerli yardımcıları, 1521 yılında ileri uygarlık düzeyine ulaşmış sayısı 1 milyona yakın bir toplumu yenip darmadağın ettiler. Aztekler ömürlerinde at görmemişlerdi. Yenidünya'da at yoktu. Demir metalurjisini silah sanayiine uygulamamışlardı. Ateşli silahları icat etmemişlerdi. Oysa İspanyollarla aralarındaki teknoloji açığı çok geniş değildi. Belki birkaç yüz yıllık bir açıktı. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar